breadcrumbs

Jag har tidigare skrivit om Victoriana på Kickstarter. Kampanjen gick dock lite trögt, så designerna av spelet frågade sponsorerna vad det tyckte; skulle kampanjen stoppas och återstartas när de hade fått lite mer feedback från recensenter som kunde locka fler backers eller skulle de genomföra kampanjen som möjligtvis skulle ta sig precis över mållinjen? Svaret var ganska tydligt. Långt de flesta backers tyckte att det var bättre att ta ett steg tillbaka och starta om när de hade lite mer att presentera. Detta var i slutet på februari och nu är Victoriana tillbaka på Kickstarter.

Spelet i sig har inte ändrats sedan förre Kickstarter så jag citerar mig själv här:

Victoriana är ett brädspel för en till fyra personer som utspelar sig i det viktorianska London. Spelet är ett samarbetsspel så spelarna jobbar ihop mot spelet. Visuellt påminner brädet om Arkham Horror med ett antal platser med olika spelmässiga funktioner och betydelser som spelkaraktärerna kan besöka under spelets gång.

Rent tematisk känns det som en stor inspiration har kommit från Alan Moore och Kevin O'Neills League of Extraordinary Gentlemen, då spelkaraktärer och motståndare består av fiktiva och verkliga personligheter från den viktorianska tiden. Två karaktärer som är med båda i League of Extraordinary Gentlemen och Victoriana är Wilhelmina Harker (Wilhelmina "Mina" Murray i League...) och den osynliga mannen. Andra personer som dyker upp i Victorian[sic] är Sherlock Holmes, Harry Houdini, Aleister Crowley med flera.

Det har tillkommit två expansioner som man antingen kan beställa separat eller få med som en del av en All In pledge. Den första är The Time Traveller Collection, som namnet antyder är den baserat på HG Wells The Time Machine och det är en mini-expansion som lägger till ytterligare en spelkaraktär plus motståndare och berättelse-kort. Casefile: The Ripper Returns! är en något större expansion som erbjuder en sammanhängande berättelse i form av en kampanj.

 

Lovande:

 • 1-4 spelare - spelet är solovänligt.
 • Vettig fraktkostnad - $15 inom EU.
 • EU-friendly - Spelet skickas till europäiska backers från inom EU så det blir inga moms- eller importavgifter.
 • Regelbok finns redan tillgänglig för nerladdning.
 • Spelutveckling är klar - inga stora ändringar bör ske under kampanjen.
 • Känd konstnär, Ian O'Toole har illustrerat bland annat: Nemo's War (second edition), The Gallerist och ett par Alien Frontiers expansioner.
 • Leveranstiden har medvetet förlängts för att ta höjd för oväntade förseninger under produktion eller leverans.
 • Designerna är öppna för feedback från backers.
 • Förhandsrecension av Rahdo och (kanske) snart Undead Viking.

Varningstecken:

 • Skaparna har inte några tidigare kickstarters bakom sig (annat än första försöket med Victoriana).
 • Designerna har inga tidigare spelutgivningar bakom sig.
 • Det finns ingen information om hur speltestningen har gått till - blindtestar eller har designerna själva varit med och guide och regelförklara?
 • Lång leveranstid för projektet (Se dock ovan)

 

För att få Victoriana när det är klart koster det US$49 + frakt, och vill du ha VictorianaThe Time Traveller CollectionCasefile: The Ripper Returns! går det på US$69 + frakt.

Kickstarter-länk: Victoriana

Kampanjperiod: Fram till 13 oktober 2016

Kampanjmål: US$30 000 (i skrivande stund: US$21 300)

Beräknat leveransdatum: Augusti 2017

 

Som alltid när det gäller Kickstarter måste man vara uppmärksam på att produkten eller idén man stödjer inte finns ännu. Det innebär risk för fördröjningar eller ändringar efter kampanjens gång, eller i värsta fall att man inte får den eller de produkter man har sponsrat projektet för.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Sök

Logga in

Vem är online

Vi har 9 besökare och inga medlemmar online