Haven är en tv-serie om en ung föräldralös FBI-agent, Audrey Parker, som kommer till den lilla staden Haven i Maine i jakten på en förrymd fånge.

Väl där upptäcker hon att någon som mycket väl kunde vara hennes mor har varit i stan 27 år tidigare, baserat på en gammal tidningsbild från ett mordfall. Hon bestämmer sig då för att stanna kvar för att se om hon kan få mer information om Lucy, som kvinnan på bilden tydligen heter.

Det händer mycket konstiga saker i Haven, så Audrey får fullt upp med att samarbeta med polisen Nathan och småfifflaren och smugglaren Duke. Klassiskt triangelupplägg med andra ord. Första säsongen är också i klassisk "monster of the week"-stil där karaktärerna får relativt lite utrymme, även om slutet av säsongen ger lite mer insikt i båda Audrey och Nathans bakgrund.

Haven är, mycket löst, baserat på Stephen Kings roman The Colorado Kid, en av Kings relativt få romaner utan övernaturliga eller skräck-inslag.

Serien är smockfull med referenser till Kings böcker, härunder är bara några av de som jag fångade medan jag tittade på säsong 1:

  • The Eyes of the Dragon, The Stand och självklart Dark Tower-serien - Revered Flagg visas på ett flygblad eller tidningsuppslag under förtitlarna och är en hänvisning till Randall Flagg.
  • Städerna Derry och Bangor återkommer ofta i Kings böcker och nämns ett antal gånger under seriens förlopp.
  • The Tommyknockers - Boken står på hyllan i Dukes båt.
  • Misery - Audrey får en signerat kopia av Misery Unchained av författaren som förlorade foten.
  • The Drawing of the Three (Dark Tower bok 2) - Lobstrosities beskrives av fotografen som tog Colorado Kid-bilden.
  • Firestarter - Audrey pratar med rättsmedicineren om pyrokines och en såkallad firebug.
  • The Shawshank Redemption - En kåkfarare kommer till stan och slänger av sig en duffelbag med texten Shawshank penitentiary.
  • It - Ett barn jagar efter en tidningsbåt ned i ett avlopp.


Förste gången jag tittade på de förste avsnitten av Haven var jag lite tveksam till samspelet mellan huvudkaraktärerna, men vi började nyligen titta på den igen och jag kände inte alls samma sak denna gång. Om man tycker om fantasy/skräck eller giller Stephen King är Haven helt klart värt att titta på.

Haven finns tillgänglig på Netflix.