breadcrumbs

Datorer & teknik

Dustin Expo 2016

Torsdag den 17 mars och fredag den 18 är det dags för årets upplaga av Dustin Expo för företag i Globen. Är du i Stockholmstrakterna och jobbar med IT kan det absolut vara värt ett besök.

Dustin visar upp nyheter från de stora hård- och mjukvaratillverkarna. Utöver själva montrarna med produkter avhållas det ett antal seminarier med olika teman.

På lördagen den 19 är det konsumentprodukter som är i fokus. Då hittar du bland annat e-sport, dator- och TV-spel samt hemmabioprodukter.

Learn Enough ... to Be Dangerous

Nyligen dök det en länk till Learn Enough Git to Be Dangerous i mitt Google+ flöde. Jag har själv börjat kolla på Git och versionshantering i andra sammanhäng, så jag var nyfiken nog att klicka på länken för att se om det var något som var värt att ha.

Det visar sig att Learn Enough Git to Be Dangerous är den tredje i en rad av gratis självstudiekurser som egentligen riktar sig mot nybörjare som vill lära sig tillräckligt till att eventuellt börja programmera eller koda HTML.

De tre första lektionerna; Command Line, Text Editor och Git är tillgängliga nu. Git-lektionen är markerat som en Draft-version, men enligt min snabba genomgång ser allt ut att fungera.

Alla kurserna är baserade på Linux och i början av varje kurs finns det en kort handledning i hur man sätter upp en virtuell maskin och det finns en länk till en förkonfigurerad Ubuntu virtuell maskin för nedladdning, så man kan komma igång så snabbt som möjligt.

Jittery Pixels; Everything Garbled

Maki Naro förklarar varför vissa bilder på nätet kan ha konstiga färger och skuggningar. Det är såkallade jpg-artefakter och de uppstår när man komprimerar en bild.

JPG Artifacts

Klicka på bilden eller här för att se den kompletta förklaringen.

Dyr gratis uppgradering

Nästa generation av Microsofts klient-OS är snart här. Windows 10 ska släppas till sommar och enligt MS själva ska uppgraderingen från Windows 7, 8 och 8.1 vara gratis. Tidigare hävdade MS att det skulle gälla även för icke-licensierade versioner av Windows, men de verkar ha backat på det även om deras pressmeddelande inte är direkt solklart:

With Windows 10, although non-Genuine PCs may be able to upgrade to Windows 10, the upgrade will not change the genuine state of the license. Non-Genuine Windows is not published by Microsoft. It is not properly licensed, or supported by Microsoft or a trusted partner. If a device was considered non-genuine or mislicensed prior to the upgrade, that device will continue to be considered non-genuine or mislicensed after the upgrade.

En gratis uppdatering till ett helt nytt OS är inte att förakta och är såklart trevligt för båda privatpersoner och företag.

För företag kan det dock bli ganska kostsamt att uppgradera klienterna till Windows 10, då utrullning av OSet kräver Windows Server 2012 med System Center 2012 Configuration Manager. Windows Deployment Services som finns i Windows Server 2008 kommer inte att stödja Windows 10. För små företag finns det antagligen möjlighet att uppgradera klienterna för hand, men för mellanstora till store verksamheter finns det inte resurser till den typen av handpåläggning och då krävs de verktyg som nämns ovan. Finns de inte redan på företaget kan det bli en dyr process att uppgradera, speciellt då Windows Server 2012 enbart kör 64-bitars programvara, vilket i sin tur kan betyda att viktiga serverprogramvaror behöver utvärderas och uppgraderas. Kostsamt i båda tid och pengar.

Dyr gratis uppgradering

Dustin Expo 2015

På torsdag är det än en gång dags för Dustins årliga IT-mässa Dustin Expo. Alla de stora tillverkarna ställer ut nya och spännande produkter.


Jobbar du med IT och befinner du dig i Stockholmstrakterna bör du ta dig till Globen torsdag den 26 eller fredag den 27 mars. Utöver själva mässan erbjuder Dustin ett antal seminarier med fokus som offentlig upphandling, entreprenörskap, IT-trender osv.


Lördag den 28 mars är det konsumentmässa då fokus är mer på produkter för hemmet, såsom speldatorer eller hemmabio.

Sök

Logga in

Vem är online

Vi har 38 besökare och inga medlemmar online