breadcrumbs

Årets Hugo-nomineringar är här. Hugo är ett pris för för verk inom science-fiction/fantasy genrerna som röstas fram av fans. För att rösta behöver man minst ett stödmedlemskap i gällande årets WorldCon (i år är det Sasquan i Spokane, Washington och i 2016 är det  MidAmeriCon II i Kansas City som gäller). Tyvärr finns det lite smolk i bägaret i år. Vissa personer verkar tycka att SF/Fs kristna manliga män förlorar mark till den liberal-feministiska homosexuella agendan med mörk hudton och har bestämt sig för att ta tillbaka Hugo-priset. Detta har de då gjort genom att sammanställa egna Hugo-nomineringslistor som alla som tycker som de har röstat in på den slutgiltiga nomineringslistan. Det två primära protestlistorna är Sad Puppies 3 av Brad Torgersen och Rabid Puppies 2015 av Vox Day/Theodore Beale (som dessutom nominerar sig själv i två kategorier) och det finns ganska stora likheter mellan de två listorna. (Länkarna är lmgtfy då jag inte vill ge dessa herrar trafik härifrån).

John Scalzi påpekar att nomineringarna har kommit in fullt lagligt och rekommenderar att man som deltagare läsar så mycket av de nominerade verken att man känner sig redo att rösta enbart på verkens egna kvalitéer.

Charles Stross har lite egna synpunkter mer specifikt till Vox Day och hans nomineringar av verk utgivna av Castalia House som VD själv är medägare av. Sedan påpekar han i en kommentar att SP- och RP-listorna har gjort att verk som antagligen borde ha nominerats inte blev det:

Here's what the puppies have done:
"The Peripheral" by William Gibson got shoved off the shortlist. As did the Southern Reach trilogy by Jeff Vandermeer, and a bunch of other excellent and suitable nominees.
The magisterial Heinlein Biography by William Patterson Jr. got dumped off the "Best related work" slate due to the turgid rantings of the Castalia Press MilSF crowd and Michael Z. Williamson (who apparently likes to spell the US president's name with a zero in his collection of blog essays spun as a book from "Patriarchy Press").
Why do the Sad Puppies HATE ROBERT A. HEINLEIN?
Why indeed …

Personligen är jag mest besviken att Jim Butchers Skin Games är med på båda SP- och RP-listorna, då jag är väldigt förtjust i hans Dresden Files-böcker och hade gärna sett en nominering av någon av dessa utan bagage.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Sök

Logga in

Vem är online

Vi har 207 besökare och inga medlemmar online