- Detaljer
-
Publicerad måndag, 12 september 2016 18:00
-
Träffar: 1627
Konformitet versus kreativitet
Det finns ett antal fördelar med konformitet. Det inspirerar till kollaboration och gemensam problemlösning, att observera andra och se vad som fungerar för dem hjälper inlärningsprocessen, kultur med normer, värden och ritualer formas genom konformitet och det konserverar mental energi att hålla sig inom sin komfortzon.
En av de största nackdelarna med konformitet är däremot att det inte inbjuder till förändring och kan därför begränsa tillväxt.
Det kan lätt uppstå spänningar mellan konformitet och kreativitet då folk befinner sig på olika ställen på spektret. Samtidigt behövs båda typer av tänkande, då personer som tenderar mot låg konformitet är känsliga för förändringar och kan därför se möjligheter och utveckla nya lösningar, medan de som konformerar mer ser och adopterar de nya, fungerande idéerna och hjälper att sprida dem och därmed skapa nya paradigmer.
Varför folk hävder att de inte är kreativa
Det är vanligt att blanda ihop olika typer av kreativitet. Det finns superstjärnakreativitet och vardagskreativitet. Superstjärnakreativitet är det man oftast tänker på när man pratar om konstnärer och uppfinnare som till exempel Picasso eller Edison. Sedan är det också så att ens fantasi tenderar att avta som man blir äldre.
- Detaljer
-
Publicerad onsdag, 07 september 2016 19:30
-
Träffar: 1462
Nyligen började jag lyssna på The Creative Thinker’s Toolkit, en bok i Audibles Great Courses-serie, de är en kombination av ljudböcker, föreläsningar och självstudier. The Creative Thinker’s Toolkit består av 24 halvtimmeslånga föreläsningar i ljudboksformat och ett stöd- eller arbetshäfte i PDF
CTT handlar om att expandera sin kreativa förmåga i vardagen, båda privat och på jobbet. Som namnet antyder får man tillgång till olika verktyg för att bli mer kreativ, samtidigt som den försöker ta död på några av de vanliga myterna om kreativitet.