breadcrumbs

The Wind Through the KeyholeDet var länge sedan jag senast var i Stephen Kings Midworld med Roland, Eddie, Susannah, Jake och Oy. Nu var det dock dags igen.

The Wind Through the Keyhole gavs ut i 2012. Åtta år efter The Dark Tower avslutade själva Dark Tower-serien. Kronologiskt utspelar den sig dock mellan bok fyra, Wizard and Glass, och bok fem, Wolves of the Calla.

Tematiskt har The Wind Through the Keyhole likheter med just Wizard and Glass, då det handlar om en ramberättelse där huvudstoryn om resan mott det mörka tornet avbryts av ett tillbakablick till Rolands ungdomsår. Därutöver berättar den unga Roland i sin tur en klassisk historia från sin egen uppväxt i tillbakablicken.

På vägen mot det mörka tornet blir Rolands Ka-Tet tvungen att söka skydd från en annalkande storm och medan de väntar på att stormen ska lägga sig berättar Roland om ett av hans första uppdrag som gunslinger.

 

Han och Jamie de Curry skickas till byn Debaria för att hitta en mördare och en potentiell Skin-man - en hamnskiftare. Snart efter deras ankomst till Debaria blir de kallad till en gård där mördaren har slagit till igen. Det finns bara en överlevande, en ung pojke som kan vara ett avgörande vittne. För att lugna den skräckslagna pojken berättar Roland historien om Tim Ross och the Covenant Man för pojken och i förlängning för läsaren.

Återbesöket till Midworld känns lite som att komma hem till gamla vänner som man inte har sett på länge. Allt är sig likt och man faller snabbt in i språket och känslan igen. The Wind... känns som en naturlig del av Dark Tower-mytologin.

Som nämnt är strukturen med tillbakablicken väldigt likt Wizard and Glass och då den inbäddade berättelsen kanske inte är så viktig för Roland som karaktär finns det risk att The Wind... hade kännts som utfyllnad om den hade getts ut precis mellan Wizard and Glass och Wolves of the Calla.

Har du aldrig läst Dark Tower-serien är det hög tid att åtgärda det. Böckerna i serien är:

  1. The Gunslinger
  2. The Drawing of the Three
  3. The Waste Lands
  4. Wizard and Glass
  5. Wolves of the Calla
  6. Song of Susannah
  7. The Dark Tower
  8. The Wind Through the Keyhole

En udda sak är att Scribd har de två första böckerna enbart som ljudböcker, saknar de två följande böcker, The Waste Lands och Wizard and Glass och sedan finns de sista fyra böckerna som vanliga e-böcker.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Sök

Logga in

Vem är online

Vi har 70 besökare och inga medlemmar online