breadcrumbs

Man tycker att i ett land med så många nationaliteter som USA borde det gå att hitta skådespelare som är av samma nationalitet eller åtminstone samma etniska grupp som den karaktär de ska gestalta, men helt så lätt är det tydligen inte.

Det ska tydligen göras en film av Masamune Shirows klassiska manga och anime Ghost in the Shell, och huvudpersonen Motoko Kusanagi ska spelas av ... Scarlett Johansson!? De två andra namnen som finns på den nya filmens IMDB-listning  är Sam Riley och Pilou Asbæk.

Ett annat liknande projekt som dock inte blev av i slutänden var en nyinspelning av Akira där huvudpersonen Kaneda var tänkt att spelas av Keanu Reeves.

Det finns ett antal andra store produktioner som kritiserats för att använda vita skådespelare i roller som egentligen borde vara gestaltade av färgade skådespelare.

Alex Proyas senaste film Gods of Egypt har premiär i April och handlar om striderna mellan Horus och Set. Går man in på IMDB och kollar på rollistan finns det en(!) svart skådespelare på förstasidan, ingen av de andra skådespelarna har ens tillstymmelse till mellanöstliga namn eller utseenden. Huvudrollerna spelas av en skotte och en dansk!

Ridley Scott gjorde i 2014 Exodus: Gods and Kings, den bibliska berättelsen om judarnas utvandring från Egypten. Huvudrollerna Moses spelas av en walesare och Ramses av en australier.
Scott förklarade sitt val av skådespelare så här: "I can’t mount a film of this budget, where I have to rely on tax rebates in Spain, and say that my lead actor is Mohammad so-and-so from such-and-such," ... "I’m just not going to get it financed. So the question doesn’t even come up."

Även nytolkningen Pan har fått kritik för att rollen som Tiger Lily gick till Rooney Mara istället för en amerikansk indiansk skådespelare.

Snedfördelningen blir ännu tydligare när man tittar på årets Oscarsnomineringar, där det inte finns en enda svart person nominerat. Känns lite extra ironisk då Sylvester Stallone är nominerat för bästa biroll i Creed, som trots allt handlar om den svarta boxaren Adonis Johnson  (son till Apollo Creed från Rocky IV), och som är regisserat av Ryan Cogler och har Michael B. Jordan i huvudrollen som Adonis Johnson.

Det finns ett par undantag. Som till exempel Idris Elba som fick rollen som Heimdall (the White) i Marvelproduktionerna Thor, Thor: The Dark World och Avengers: Age of Ultron. Och Michael B. Jordan som Johnny Storm i Fantastic Four.

Problemet gäller dock inte enbart USA och Hollywood. Idris Elba har sagt att han valde att söka skådespelarjobb utanför England då han kände att rollerna han blev erbjuden i Storbritanien var endimensionella och stereotypa.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Sök

Logga in

Vem är online

Vi har 193 besökare och inga medlemmar online