breadcrumbs

Nyligen dök det en länk till Learn Enough Git to Be Dangerous i mitt Google+ flöde. Jag har själv börjat kolla på Git och versionshantering i andra sammanhäng, så jag var nyfiken nog att klicka på länken för att se om det var något som var värt att ha.

Det visar sig att Learn Enough Git to Be Dangerous är den tredje i en rad av gratis självstudiekurser som egentligen riktar sig mot nybörjare som vill lära sig tillräckligt till att eventuellt börja programmera eller koda HTML.

De tre första lektionerna; Command Line, Text Editor och Git är tillgängliga nu. Git-lektionen är markerat som en Draft-version, men enligt min snabba genomgång ser allt ut att fungera.

Alla kurserna är baserade på Linux och i början av varje kurs finns det en kort handledning i hur man sätter upp en virtuell maskin och det finns en länk till en förkonfigurerad Ubuntu virtuell maskin för nedladdning, så man kan komma igång så snabbt som möjligt.

Första kurs är Learn Enough Command Line to Be Dangerous, och handlar om att lära sig att hantera vanliga uppgifter direkt från kommandotolken närmare än att gå via det grafiska gränssnittet. Kopiering och flyttning av filer och mappar, hur man kedjar fler kommandon ihop och matar in resultaten från ett kommando i nästa och hur man hittar text i filer är bland det som behandlas i kursen.

Nästa kurs är Learn Enough Text Editor to Be Dangerous och som namnet anger handlar det här om textbehandlare - inte ordbehandlare! Man tycker ju egentligen inte att det borde vara så mycket att lära sig där, men det finns ändå en del smått och gott att ta tillvara på. Olika typer av textbehandlare, syntaxmarkering och shell scripts1 är bland det som behandlas. Så det är absolut värt att gå igenom denna också.

Slutligen är det Learn Enough Git to Be Dangerous. Här handlar det om versionshanteringssystemet Git, och hur man nyttjar det för att hantera till exempel ett webbsidesprojekt, båda ensam och i samarbete med andra.
Jag kan tycka att de flesta som använder en dator dagligen borde åtminstone titta på de två första kurserna, medan Git är för de som på något sätt känner att de vill hålla på med någon typ av kodning.

Kurserna är korta nog att man egentligen kan gå igenom alla tre på en dag eller så, eller sätta av en timme eller två per kurs och ta det över ett par dagar. Även om man känner sig ganska erfaren i datorvärlden lär man sig något nytt eller blir påmind om saker som man hade glömt bort eller kanske bara inte hade sett som viktigt eller nyttigt i det dagliga arbetet.

Jag rekommenderar de befintliga kurserna starkt, och kommer själv att hålla koll efter de kommande kurserna.

1. I skrivande stund finns det ett problem med shell-scriptet som man får skapa i Text Editor-kursen om man kör på en Linux-dator. För att scriptet ska fungera som tänkt måste man antingen ändra första raden från #!/bin/sh till #!/bin/bash eller ändra de dubbla hakparanteserna här:
  if [[ $# -lt 1 ]]; then
till enkla hakparanteser, så här:
  if [ $# -lt 1 ]; then

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Sök

Logga in

Vem är online

Vi har 67 besökare och inga medlemmar online