breadcrumbs

Vidarkliniken i Ytterjärna är Skandinaviens enda antroposofiska sjukhus och har hittills haft dispens för att använda antroposofiska läkemedel, men den dispensen går ut vid årsskiftet och kliniken väntar nu på svar om den kommer att förlängas.

Enligt kliniken är antroposofisk medicin en del av ett helhetsperspektiv på människan och läkandet samt individanpassat. Själv tycker jag att all medicin och vård i allmänhet borde vara individanpassat, men det är också en resursfråga - det går inte att tillverka all medicin på beställning en patient i taget.

Sedan blir jag genast skeptisk till behandlingar och mediciner som beskrivs på följande sätt:

Medicinerna passar inte i något regelverk, ­säger läkaren Ursula Flatters.

Dagens regelverk finns av ett antal skäl. Mediciner skall bevisligen ha någon typ av (positiv) effekt och ev. biverkningar skall vara kartlagda. Att en del av antroposofisk medicin är homeopatisk minskar inte min skepsis.

Läkemedelsverket har på ­regeringens uppdrag gjort en ­utredning om förutsättningarna för att införliva antroposofisk medicin i nuvarande lagstiftning. De ser tre alternativ:

1. Att antroposofisk medicin bedöms enligt samma krav som vanliga läkemedel. Med tanke på hur många produkter det gäller skulle dock detta bli väldigt dyrt och omständligt eftersom det är ett stort antal produkter som skulle behöva genomgå rigorösa tester.

2. Att den antroposofiska medicinen tillverkar skräddarsydda och individanpassade ­läkemedel i samarbete med apotek.

3. Att antroposofisk medicin importeras via licens. Apoteket söker licens hos Läkemedelsverket.


Personligen tycker jag att alternativ 1 är vettigast och att alternativ 2 kan ev. användas som en åtgärd under tiden läkemedelen genomgår testning - under förutsättning att de komponenter som ingår i de skräddarsydda är testade och bevisligen oskadliga, även i olika kombinationer - det finns trots allt skäl till att pharmaceut är en egen utbildning.

Visst det kommer att bli dyrt, men om den antroposofiska medicinen vill finnas med på kartan ser jag inget annat långsiktigt alternativ. Dessutom har alla läkemedelsföretagen varit tvungna att testa sina läkemedel och ingen av dem startade som världsomspännande koncerner.


Källa: SvD:Framtiden osäker för den antroposofiska medicinen

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Sök

Logga in

Vem är online

Vi har 17 besökare och inga medlemmar online